VLCD, protein shakes
Blogg

VLCD

Very low calorie diet

Senaste tiden har jag fått en del frågor om VLCD dieten, och vad jag tycker om den. Den är inte ny, men verkar ha kommit på tapeten igen eftersom jag märker ett intresse för den. Jag kommer i detta inlägg berätta vad MIN åsikt är i frågan.

Till en början så kan jag berätta lite vad den innebär för den som inte är insatt. Den innebär ett väldigt lågt kalori intag/dag 600-800 kalorier brukar vara det som gäller. Detta är svältläge för majoriteten av människor.

Vår basalmetabolism (BMR= Basal Metabolic rate på engelska) den energi vi gör av med i viloläge. Enligt min åsikt ska man inte äta mindre kalorier än denna. Och även en väldigt liten och späd person kommer ha ett BMR över 600-800 kalorier.

Hur man äter vid VLCD kan variera, allt från super små måltider, till att bara äta nån kostersättning, eller dricka pulver. Precis som med alla dieter finns det olika varianter på denna.

Det som jag tror lockar är att denna form av kalorirestriktion skapar ett drastiskt viktfall och faller i smak i dagens lite quickfix fixerade samhälle.

Underskott av kalorier

Ett vanligare sätt är att man räknar ut sitt BMR, lägger till sin aktivitets grad och räknar från den energimängden sen bort ca 200-600 kalorier/dag för att hamna i ett underskott som på sikt genererar viktnedgång. Och på detta sätt hamnar man inte under sitt BMR.

Med VLCD så kan det kapet vara uppemot 1000 – 1200 kalorier/dag vilket såklart ger en helt annan effekt.

Alltså betyder det mellan tumme och pekfinger att på en det ena alternativet kan du tappa uppemot ett kilo fett/2 veckor och På VLCD nästan det dubbla på samma tid. Grovt räknat.

Varför förespråkar jag inte denna då? Jag tror det finns risker med den som inte är positiva.

För det första så är den enligt mig inte ett hållbart alternativ i längden, och den diet som fungerar bäst är ju den vi kan hålla en livstid. Jag tror också att den kan skapa mer oreda med kroppen än själva viktnedgången(som jag tvekar skulle vara hållbar).

Effekter i kroppen

Vad händer i kroppen när den inte får den näring och energi den behöver? Som att be bilen köra utan olja och diesel.

Vi kan ställa till det med våra hormoner, vår ämnesomsättning kan sjunka, hur skulle vår mag och tarmhälsa må? Kommer det finnas tillräckligt för att vårt immunförsvar ska byggas, att våra signal substanser skapas. Enligt mig är den ett rejält vågspel med ens hälsa som rent teoretiskt skulle kunna ge permanent skada på sikt om ovan saker sker och sen inte vill hamna rätt igen.

Vad händer med reproduktion? Hormontillverkning?

Sådan svält är en rejäl stressor för kroppen också, vi som idag redan har så mycket stress, och behöver skapa tid för återhämtning. Kanske kommer våra binjurar att påverkas eller vår sköldkörtel. Det kan vara det som får bägaren att rinna över.

Skulle man försöka leva långsiktigt på VLCD skulle man med största sannolikhet bli undernärd, lida av otaliga brister som skulle kunna leda till att man faktiskt skulle kunna bli väldigt sjuk.

Jag tror min åsikt är rätt tydlig, men finns det då någon fördel med denna diet.

Rent teoretiskt så kanske för någon som verkligen behöver bryta vanor och mönster, som behöver nollställa sina tankar kring mat och få till en motiverande start. Under super kontrollerade former , under uppsikt inom vården. Så ser jag en vinst att under väldigt kort tid göra detta.

Rent praktiskt anser jag att dieten är lite av rysk roulette med hälsan. Det finns så många bättre hälsosamma alternativ.

#sovättränaälskalev

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.