Blogg

Vikten av en besiktning

Enligt lag så kör vi bilen genom en besiktning vart år, på så sätt minskar vi risken för olyckor, och får en status koll på bilen.

Men vår egen kropp får sällan den omtanken.

Min granne han har tur, på hans jobb så har man företagshälsovård, där någon kommer och tar prover för att få en liten överblick. Några veckor sen var det dags. Denna gång var hans Hb väldigt lågt, testet togs om. Men fortfarande lågt.

Hemoglobin förkortas Hb är ett järnhaltigt protein som ger blodet dess röda färg. Det behövs för att blodet ska kunna transportera syre från lungorna till kroppens organ.

Han blev direkt skickad till akuten och utredning påbörjades.

Själv har han inte upplevt symptomen på detta låga Hb, visst hade han känt att kondisen inte hängde med när han varit lite i farten, men då han har övervikt och inte tränar så kan det lätt förklaras eller hur?

Nu, några veckor senare, så opererades han för tjocktarms cancer, för det var det man hittade.

Han hade tur att detta kollades av via jobbet, men om de hade haft den här hälsokollen varje år istället för för vart annat, eller vart 5:te som är brukligt, då hade cancern kanske upptäckts redan förra året eller ännu tidigare.

Men om de inte hade haft denna koll på jobbet, hur lång tid till hade det då gått innan grannen inte längre kunde skylla symptomen på dålig kondis? Hur hade utsikterna för operation och tillfrisknande då varit?

En arbetsplats som verkligen satsar på friskvård kommer vinna i längden.

Nu har vi inte alla den möjligheten på jobbet, och vi får inte ta bort vikten av egenansvar! Borde det inte vara i vårt intresse att göra en hälsokoll för att veta hur det ser ut på insidan?

Jag gör ett Werlabs test varje år. Det ger mig en bra inblick i hur det ligger till.

Är det inte bättre att veta? Om det tex skulle visa sig att du har högt långtidsblodsocker och därmed har ökad risk för att få diabetes 2. En sjukdom du kan undvika att få genom en kost och livsstilsförändring.

Risken att utveckla diabetes 2 kan vara ärftlig men påverkas till stor del av vår livsstil, för mycket av det ”goda” och för lite rörelse ökar risk för övervikt, som i sin tur ökar risk för insulinresistens (kroppens känslighet för insulin minskar) och i sin tur diabetes 2. Har man då även den ärftliga risken så ger det inga goda förutsättningar.

Vi som inte har diabetes, vi underskattar på riktigt vad detta viktiga hormon har för uppgifter, vi värdesätter inte insultinets funktion, och kan inte ens föreställa oss ett liv där detta livsviktiga hormons jobb skulle behöva skötas av oss. Vi tar denna funktion för givet. Att var dag behöva kontrollera sitt blodsocker eftersom konsekvenserna av att inte göra det är förödande. Inget man bara kan strunta i för att man inte känner det. Yttersta respekt och ödmjukhet till er som lever med denna sjukdom.

Ett verkligt värde att veta värdet av. För diabetes är inte ”bara” en sjukdom du kan reglera med insulin sprutor, diabetes är även kopplat till en mängd risker. Snabbare inlagring av fett på blodkärlens insida och försämrad blodcirkulation på grund av detta, ökar riskerna för kärlkramp, kallbrand, ögonskador, njurskador och nervskador.

diabetes, högt blodsocker

Ett verkligt värde att veta värdet av. För diabetes är inte ”bara” en sjukdom du kan reglera med insulin sprutor, diabetes är även kopplat till en mängd risker. Snabbare inlagring av fett på blodkärlens insida och försämrad blodcirkulation på grund av detta, ökar riskerna för kärlkramp, kallbrand, ögonskador, njurskador och nervskador.

Lågt Hb som min granne hade är såklart inte direkt kopplat till cancer det kan finnas andra orsaker. Men oavsett så finns det värde i att veta. Utan testet hade han inte varit opererad idag, utan fortfarande gått omkring i ovetandes.

Din bil får rätt drivmedel för du vet att fel kommer förstöra bilens insida och den kommer sluta att fungera rätt snabbt. Din kropp är tuff och kommer på sämre drivmedel hålla längre än bilen. Men är inte värdet på din kropp och ditt liv viktigare än bilens?

Med facit i hand är vi alla kloka, det finns så många borden. Men med en besiktning av kroppen så har du möjlighet att få facit i tid. Med ett enkelt test där du även får läkarkommentar. Vikten att besikta kroppen anser jag vara viktigt. Du är viktig. Gör testet! Och behöver du göra förändringar, så tveka inte höra av dig.

Du är värd det bästa!

Samie signatur

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.