Funktionsmedicin

Halsbränna

Reflux inom medicinen, men i folkmun halsbränna, till skillnad från vad många tror så är orsaken till halsbränna sällan för mycket syra i magen utan ofta för lite.

För lite syra förvirrar esofagussfinktern (ringmuskeln) som inte sluter tätt och låter magsäcksinnehåll att tränga tillbaka ut i strupen.

För lite syra skapar att det inte är surt nog i magen och kan påverka muskeln som ska stänga igen så syran inte kan komma tillbaka till matstrupen och på samma sätt inte öppna upp för utsläpp då kroppen tolkar den låga surheten som att maten inte är redo att gå vidare.

Det behöver bli riktigt och rikligt med surhet i magen så vi kan bryta ner maten ordentligt och ta död på en del bakterier och eventuella parasiter.

Om maten inte är tillräckligt nedbruten när den sen kommer till tunntarmen kan vi inte tillgodo göra oss all näring som vi bör och i förlängningen kan detta leda till näringsbrister. För lite syra påverkar även utsöndringen av galla som ska bryta ner fett. Minskar upptaget av fett, så minskar upptaget av fettlösliga vitaminer som A, E, D, och K även detta påverkar vår kropp och hälsa.

Så därför har jag inte mycket förståelse för medicinerna som hindrar magsyran att komma upp, de är bara en tillfällig lindring och inte en lösning på problemet. Ett lock man lägger på som bara symptom dämpar men adresserar inte orsaken.

Om man gjort en magsäcksoperation som redan minskar upptag och minskar syreproduktion hur påverkas den kroppen av protonpumpshämmare?

Vid speciella fall kan säkert protonpumpshämmande medicin som exempelvis Omeprazol var behövliga, men inte i den stora utsträckningen som den används idag och inte år ut och år in.

Det läggs även stor vikt vid att du som patient ska berätta för din doktor om du vid långvarigt användande av omeprazol får nya symptom. Men är inte det ett för stort ansvar att lägga på dig utan konkret utbildning?

Omeprazol kan t e x öka benbrott när man använt dem i mer än ett år och i kombination med kortikosteroider, läkemedel som innehåller kortison även öka benskörhet. När du då får ett benbrott relaterar du nog inte i första hand till de mediciner du använder. Detta borde din doktor som skriver ut omeparzol vara tydlig med.

Din doktor ska lägga pusslet av alla mediciner du tar det är deras jobb och kunskapsområde.

Berätta allt du tar för din doktor och fråga hur alla dina mediciner kan hänga ihop eller förstöra för varann. VÅGA FRÅGA!

Bara de vanliga biverkningarna som kan uppkomma hos 1 av 10 användarna och de mindre vanliga som förekommer hos 1 av 100 borde vara varning nog. (Källa: FASS)

Vanliga:

 • Huvudvärk
 • Påverkan på mage eller tarm: Diarrè, magsmärta, förstoppning, gasbildning
 • Illamående, kräkningar
 • Godartade polyper i magsäcken

Mindre Vanliga:

 • Svullnader i fötter och anklar
 • Sömnstörningar
 • Yrsel, stickningar i armar och ben
 • Svindel
 • Förändringar i blodbilden som visar leverns funktion
 • Hudutslag, nässelfeber och klåda
 • Generell olustkänsla och orkeslöshet

Så tar du omeprazol och någon av ovan biverkningar är något du känner igen så prata med din doktor.

Det finns lite knep att ta till för att öka syran i magen och att minska halsbrännan.

Om fet och kryddstark mat ger dig halsbränna undvik då denna mat tills du fått bukt med den.

Övervikt och det extra buktryck detta kan medföra kan även skapa sura uppstötningar och gärna till natten, så att tappa några kilo kan har flera hälsofördelar.

Vid graviditet är det svårt att minska på buktryck, men att sova lite mer uppträtt och nån lätt huskur som finns nedan kan kanske lindra lite.

Undvik den mat som ger dig halsbränna, alkohol och läskande drycker.

Stress är en faktor som påverkar drick kamomillte som dämpar stress och neutraliserar syran lite. Så drick det till natten för en bättre natts sömn.

Bikarbonat kan också neutralisera syran , så en tsk i ett glas med vatten kan dämpa symptom, drick dock inte nära på eller efter en måltid ,då syran är viktig för nedbrytningen av maten.

Även vatten kan dämpa symptom men också spä ut syran så drick inte heller vatten till måltiden så att syran som finns kan göra sitt jobb utan ta ett glas vid annat tillfälle .

Men sen vill vi ju öka upp syran, det finns tillskott att ta men dessa bör du bara ta i samråd med läkare, funktions medicinsk terapeut eller annan med kunskap om sådana tillskott.

Det du själv kan göra är att tex dricka ett glas med äppelcidervinäger innan var måltid, börja med en tsk äppelcidervinäger i ett glas med vatten och öka efter hand till några matskedar. Ett naturligt och bra sätt att öka på syran.

Att äta rikligt med bittra grönsaker som ruccola och även maskros.

Ät långsamt, tugga ordentligt.

Ett litet ovetenskapligt kul test att kunna göra hemma för att kontrollera magsyra nivån är ett bikarbonat test. Se Nedan.

TEST:  Ta 1 tsk bikarbonat i 1/2 glas vatten på tom mage, direkt på morgonen.  Om du rapar så har kroppen magsyra produktion. Rapar du inte så  finns det för lite magsyra.

Vill du veta ännu mer och är intresserad av en fördjupning så länkar jag till ett av Anna Sparres väldigt utförliga och mycket mer grundliga lärorika avsnitt om just halsbränna.

I slutändan är det alltid vi som har ansvaret för oss och vårt mående, tar du omeprazol eller annan protonpumpshämmande medicin , och andra mediciner gå in på fass och läs, fråga din läkare, du får vara ”besvärlig” för i slutändan är det din kropp och din hälsa och ditt välmående.

#SovÄtTränaÄlskaLev

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.