fröknäcke färskost timjan
Blogg,  Recept

Färskost

Den här osten är förknippad med barndomen för mig. Mamma gjorde den alltid.

Den är superenkel att göra och kan smaksättas på hur många sätt som helst! Prova gärna olika örter och hitta din favorit!

Färskost

Förberedelser4 minuter
Tillagningstid4 t
Total tid4 t 4 minuter
Portioner: 10 minst
Författare: Samantha

Ingredienser

  • 2 liter Filmjölk 3 %

Instruktioner

  • Häll filmjölken i en kastrull
  • Låt stå på lägsta värmen i ca fyra timmar
  • Ta en kniv och gör ett kors i filen, om den inte rinner ihop är osten klar
    färskost filmjölk
  • Sila av vasslen, antingen lite åt gången genom ett kaffefilter (detta tar tid), eller lägg en silduk i ett durkslag som du placerar i en skål så att vasslen samlas upp
  • Spara vasslen i en burk i kylen. Använd i bakning eller till att dricka.
  • Förvara osten i en skål eller burk med lock i kylen
  • Ät färskosten naturell på mackan eller krydda den med valfri smaksättning. Se förslag nedan.
    Fröknäcke med färskost

Anteckning

Smaksättningsförslag:
1. Finfördela tomat, gurka, lök, rädisor, krasse och paprika. Blanda ner i osten och salta med örtsalt.
2. Finhacka persilja, gräslök och vitlök, rör ner i osten tillsammans med lite olivolja och en skvätt citronsaft. 
3. Stek strimlad bacon och lök tills knaprigt, låt svalna och blanda sedan med osten.
4. Finhackad gräslök och örtsalt.
5. Finhackad ramslök och örtsalt. 
6. Finhackad vitlök och persilja.
7. Smula ner t ex chèvre eller fetaost. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *