Balans i livet
Blogg

Det handlar om medvetenhet

Trots alla gym, redskap att köpa hem, pulver dieter, uteslutningsdieter, trots alla som jobbar med hälsa, alla dietister, kostrådgivare och hälsocoacher.

– Så ökar ohälsan.

Jag säger ohälsan och inte vikten av den enkla anledning att smal är inte samma sak som hälsosam. Hälsa det är det som är av intresse.

Barn har diabetes 2, en sjukdom som jag iaf bara förknippat med mycket äldre människor. Inte barn, det är ju en livsstils sjukdom. Så vi kan konstatera att ohälsan gått neråt i åldrarna.

Livsstils relaterade sjukdomar ökar, den metabola ohälsan ökar. Varför?
Jag tror inte svaret är enkelt, och att tro att jag har lösningen på ett globalt problem vore naivt.

Metabol ohälsa är ett världs problem

Men det betyder inte att jag inte kan jobba för att vara en del av lösningen, genom att erbjuda den kunskap jag har, genom att ge verktyg. Och att en människa åt gången kunna bidra till den stora helheten.

Är svaret rör på dig mer och ät mindre? Eller är det för att folk rör på sig för lite som de blir ohälsosamma? Eller kommer ohälsan först och sen slutar vi röra på oss?

Jag tror sanningen på den globala nivån kan skilja sig från den på individuell nivå. Det finns säkert gemensamma nämnare men jag tror ändå det finns skillnader.

Varför någon hamnar i ohälsa det får vi veta genom att prata med dem. Och med min erfarenhet så är det allt från sjukdom, till ”dåliga val” som är orsaken något givet svar finns sällan.

En annan faktor som är av vikt är vår livsstil , där sömn, stress och vardag spelar roll. Det är en helhet, det handlar inte ”bara” om kost och träning.

Ofta tror många att de ”bara” måste röra på sig mer, jag kan inte säga emot för så kan det vara i många fall, men i vilken ände ska man börja?

Kost

Kosten har stor betydelse, allt ifrån portionsstorlekar, till fördelning på vad vi äter och gör av med och även vad vi äter. Här finns en stor kunskapsbrist. Mycket av det vi ser i affären gömmer sig i ”nyttiga fodral”, men sanningen ligger i innehållsförteckningen.

Tyvärr ser jag att vi måste öka den kunskapen, kunskapen om vad vi äter och kunskapen vad det har för effekt på vår kropp.

För ”bara” gå ner i vikt kanske någon vill påstå att en kalori är en kalori. Ja, vill man bara tappa i vikt kan man ju se det så. Men för hälsa då tycker jag man ska tänka om. Då är innehållet av vikt.

Kroppen kommer använda det den får, den är fantastisk på det sättet, och våra hormoner kommer agera där efter. Och vi kommer vara en produkt av den effekten!

Innehållsförteckning den får jag nog skriva ett eget inlägg om 🙂

Livsstil

Det handlar alltid om en helhet, att nå hälsa. Det handlar om kunskap hur den helheten påverkar oss, om förståelse för vår kropp och våra hormoner. När du förstår och sen medvetet kan göra val, det är då magin händer.

Ohälsa är det som händer på insidan, dina tankar, sömnbrist, näringen i maten du stoppar i dig, mängden mat du stoppar i dig, den rörelse du gör och dess inverkan på din kropp.

Det är medvetenheten av varför sömnen är viktig som kommer göra att du inte slarvar med den, medvetenheten om skillnaden på näringsfattig och näringsrik mat som kommer få dig att välja bättre. Medvetenheten om hur mycket energi du behöver och vad den bör bestå av för att du ska känna energi.

Att lära dig var nivån på rörelse ska vara för just dig, för att du ska få bäst effekt i just din hälsoresa. För rörelse är viktigt, men löpning är inte för alla.

Medvetenheten om hur stor inverkan det du tänker och känner har på dina val.

Din hälsa kommer alltid vara ditt val. Så välj med omtanke och kärlek för det är det viktigaste du har. Det som ska bära dig genom livet, som ska se till att du orkar och har den energi du behöver. Din kropp är ett tempel som förtjänar dyrkan. Det är också genom att ta hand om dig som världen blir bättre. Att ta hand om sin hälsa ger ringar på vattnet, små, som sprider sig.

Att medvetet välja sin hälsa är inte egoistiskt utan sann kärlek och omtanke för andra och dig själv. Och alla små steg i rätt riktning är en vinning. För det är alltid mer än att inte göra något.

Börja medvetet att hitta din balans.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.