Blogg

Vikten av en besiktning.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänk.

Enligt lag så kör vi bilen genom en besiktning vart år, på så sätt minskar vi risken för olyckor, och får en status koll på bilen.

Men vår egen kropp , får sällan den omtanken.

Min granne han har tur, på hans jobb så har man företagshälsovård, där någon kommer och tar prover för att få en liten överblick. Några veckor sen var det dags. Denna gång var hans Hb väldigt lågt, testet togs om. Men fortfarande lågt.

Hemoglobin förkortas Hb är ett järnhaltigt protein som ger blodet dess röda färg. Det behövs för att blodet ska kunna transportera syre från lungorna till kroppens organ.

Han blev direkt skickad till akuten och utredning påbörjades.

Själv har han inte upplevt symptomen på detta låga Hb, visst har han känt att kondisen inte hänger med när han varit lite i farten ,men då han har övervikt och inte tränar så kan det lätt förklaras eller hur?

Nu är det några veckor senare och igår så opererades han för tjocktarms cancer, för det är detta man hittade.

Han hade tur att detta kollades av via jobbet, men om de hade denna koll varje år ist för vart annat eller vart 5:te som är brukligt. Då hade denna upptäckts redan kanske förra året eller ännu tidigare.

Men om de inte hade haft denna koll på jobbet, hur lång tid till hade gått innan symptomen inte kunde läggas på dålig kondis? Och vilka hade utsikterna varit för operation och tillfrisknande då?

En arbetsplats som verkligen satsar på friskvård kommer vinna i längden.

Nu har vi inte alla den möjligheten på jobbet, och vi får inte ta bort vikten av egenansvar! Borde vi inte ha intresset av göra en hälsokoll för att veta hur det ser ut på insidan?

Jag gör Werlabs testet vart år, och då får jag en bra inblick i hur det ligger till.

Är det inte bättre att veta? Om du tex skulle visa sig att du har högt långtidsblodsocker och därmed ha ökad risk för att få diabetes 2. En sjukdom du kan undvika att få genom en kost och livsstilsförändring.

Risken att utveckla Diabetes 2 kan vara ärftlig men påverkas till stor del av vår livsstil, för mycket av det “goda” och för lite rörelse ökar risk för övervikt, som i sin tur ökar risk för insulinresistens (kroppens känslighet för insulin minskar) och i sin tur diabetes 2. Har man då även den ärftliga risken så ger det inga goda förutsättningar.

Vi som inte har diabetes vi underskattar på riktigt vad detta viktiga hormon har för uppgifter, vi värdesätter inte dess funktion, och kan inte ens föreställa oss ett liv där detta livsviktiga hormons jobb skulle behöva skötas av oss. Vi tar denna funktion för givet. Att var dag behöva kontrollera sitt blodsocker för konsekvenserna av att inte göra det är förödande. Inget man bara kan strunta i för att man känner inte för det. Yttersta respekt och ödmjukhet till er som lever med denna sjukdom.

Ett verkligt värde att veta värdet av. För diabetes är inte “bara” en sjukdom du kan reglera med insulin sprutor, diabetes är även kopplat till en mängd risker . Snabbare lagringar av fett på blodkärlens insida, försämrad blodcirkulation på grund av detta, ökar riskerna för kärlkramp, kallbrand, ögonskador, njurskador och nervskador.

Lågt Hb som min granne hade är såklart inte direkt kopplat till cancer det kan finnas andra orsaker. Men oavsett så finns det värde i att veta. och utan testen hade han inte varit opererad idag, utan fortfarande gått omkring i ovetskap.

Din bil får rätt drivmedel för du vet att fel kommer förstöra bilens insida den kommer sluta att fungera rätt snabbt. Din kropp är tuff och kommer på sämre drivmedel hålla längre än bilen. Men är inte värdet på din kropp och ditt liv viktigare än bilens?

Med facit i hand är vi alla kloka, det finns så många borden. Men med en besiktning av kroppen så har du möjlighet att få facit i tid. Med ett enkelt test där du även får läkarkommentar. Vikten att besikta kroppen anser jag vara viktigt. Du är viktig. Gör testet! Och behöver du göra förändringar, så tveka inte höra av dig.

Du är värd det bästa

#SOVÄTTRÄNAÄLSKALEV

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *